Wednesday, 29 August 2012

F.R.I.E.N.D.S...

FRIENDS...
What u really know about friends??
someone to take a granted for??
someone whom u can throw when it's unusable anymore??
or someone u can critize behind his/her back??
or do you...
someone who can guide him/her along the good way??
someone who can motivate him/her towards a better life??
or someone can mad at him/her when they are at the wrong??
which one is u??think about it??
i am still in search which one is me....

huhuhu^^
ni ada beberapa jenis kawan yg saya amek dr blog org..hehehh

Kawan makan kawan.


Term kawan makan kawan ni dah lali sangat guwa dengar. Jenis yang macam ni dia selalu ambil kesempatan kat kita. Tak kira la time tu kita tengah senang atau susah. Apa yang penting bagi dia, dia selamat dan hidup senang. Jenis yang ni jugak suka ceritakan keburukan kita pada orang lain. Guwa rasa, kalau korang ada maklumat yang nak disebarkan dengan cepat dan eficient, korang cari je orang yang jenis macam ni. Guwa yakin yang satu Malaysia boleh tahu pasal maklumat tu.
Kawan tak berapa nak makan kawan.


Bagi term yang ni pulak, dia bukan jenis yang selalu amek kesempatan kat kita. Tapi bila sampai satu masa tu dia terdesak sangat, dia akan makan kita jugak. Maksudnya, dia akan ambil kesempatan kat atas diri kita bila perlu.


Kawan batu.


Ini term guwa bagi pada kengkawan korang yang jenis tak kisah apa pun yang terjadi. Bagi depa, korang nak buat ape tu korang punye pasal  asalkan korang tak ganggu hidup depa ni tadi. Korang boleh umpakan yang korang tengah bercakap dengan spender yang lembap di ampaian. Angin bertiup kuat mane pun, kat situ jugaklah duduknya spender tu. Guwa rasa dalam dunia ni memang banyak yang spesies macam ni. Maybe depa ni layak kawan dengan batu je agaknya.


Kawan bila perlu.


Kawan bila perlu ni umpama doraemon. Maksudnya bila si nobita perlukan bantuan sampai menangis-nangis baru la si doraemon ni tadi datang hulurkan pertolongan. Maksudnya, selagi korang tak mintak pertolongan, jangan harap la dia ni nak tolong korang. Tapi korang kena tahu. Time korang senang, dia ni memang tak wujud. Mungkin dia ni jenis yang tak ambil kesempatan pada kesenangan korang tu.
Kawan yang baik.


Lastly, jenis kawan yang diidamkan oleh semua orang. Ciri kawan yang baik ni senang je. Bilamana korang melihat atau teringat padanya, korang akan ingat pada kebaikan. Dia kawan yang ada time kita susah dan senang. Dia sudi menghulurkan bantuan tanpa dipinta. Dia  juga akan cegah kita daripada membuat keburukan dan akan bersama-sama dengan kita dalam membuat kebaikan. Yang bestnya, dia adalah penyimpan rahsia yang terbaik.


p/s: 

kawan yang baik sebenarnya adalah seorang kawan yang apabila dia tahu 
kelemahan dan kekurangan kita, dia tetap terima kita sebagai kawan.


entah kenapa kadang kala saya merasakan persahabtan kini kian pudar seiring dengan berubahnya sikap dan layanan seorang kawan itu terhadap kita...
menurut perhatian saya, kawan yg sangat rapat lebih cenderung untuk bergaduh besar...
manakala kawan yg x seberapa nak rapat akan maintankan persahabatan terjalin dengan baik, dan kawan yang saling membenci akhirnya akan menjadi sahabat baik..
inilah lumrah hidup..
oleh itu jagalah hubungan persahabatan yg ada kini...peace yo!!

No comments:

Post a Comment